Mot 08, Studio za izvedbene umjetnosti je porečka udruga koja broji stotinjak članova djece od 3 -19 godina. Nastao je u rujnu 2008. god. kao odgovor na konkretnu potrebu razvoja kulture i umjetnosti , kreiranje pozitivnih promjena u zajednici te osporavanje kulturne pasivnosti i apatije.

Cilj udruge je sustavna edukacija djece i mladih na području izvedbene umjetnosti, prvenstveno plesne, scenskih umjetnosti, te promocija istih sa svrhom poboljšanja kulturno umjetničke ponude na području lokalne zajednice. Kroz radionice namijenjene djeci potiču se aktivnosti sa područja glazbe i glazbeno scenske umjetnosti, suvremenog plesa i pokreta čime se unapređuje zdravlje i stvaraju zdrave životne navike kroz fizičku aktivnost.

Aktivnosti su podijeljene u tri smislene cjeline koje mogu zasebno postojati, a zajedno čine potpunu edukaciju kroz sve segmente:

Redoviti treninzi,probe

MOT 08 nudi redovne plesne treninge za djecu (od 3.g. starosti na više). Programi su namijenjeni svima koji imaju afinitet za ples bez obzira na razinu znanja. Polaznici se raspoređuju u plesne skupine po dobi i sposobnostima. Treninzi se održavaju dva puta tjedno u popodnevnim terminima, u trajanju od jednog do dva školska sata, ovisno o uzrastu. Za mlađe skupine treninzi se održavaju tijekom školske godine, dok natjecateljske skupine treniraju i tijekom praznika uz kraće prekide. Više...

U Udruzi djeluje 6 plesnih skupina (Stars, Diamonds, Divas, Angels, Infinity, Flash). Za svaku dobnu skupinu prilagođen je program rada. Skupine vrtićkog uzrasta uče koordinaciju pokreta, vježbe zagrijavanja, izolaciju pokreta, te na baletnoj prečki uče pozicije ruku i nogu. Provode se igre uz koje se pomaže osvješćivanje prostora te izgradnja međusobnog odnosa i kolektiva. Afirmiracijom osnovnih, prirodnih oblika kretanja stvaraju se male zaokružene cjeline koje daju naznake koreografije. Savladane vještine prikažu najmanje dva puta godišnje na produkcijama, te tako stječu iskustvo nastupanja pred publikom. Za roditelje se tijekom školske godine organizira Otvoreni sat, gdje prisustvuju treninzima i upoznaju se s načinom rada. Kako djeca rastu i napreduju, program je sve opširniji. Pripremaju za natjecanja, prisustvuju specijaliziranim edukacijskim radionicama raznih plesnih tehnika, češće nastupaju na raznim manifestacijama, plesnim susretima te sudjeluju u kreiranju i izvođenju produkcija.


Specijalizirani seminari, radionice

Trudimo se organizirati plesne radionice za sve uzraste s ciljem poboljšanja plesnih tehnika i kontinuirane plesne edukacije. Radionice se organiziraju za djecu stariju od 10 godina tijekom školskih praznika ili vikendom. Za djecu od 9 godina nadalje organiziramo cjelogodišnje radionice baleta. Neke od radionica će kao krajnji rezultat imati samostalnu produkciju, a nekima je cilj kontinuirano poboljšanje plesnih pokreta, razvoj plesnog izričaja i stalni rast i razvoj korisnika u skladu s današnjim plesnim standardima. Surađujemo sa umjetnicima raznih profila a posebno bi naglasili suradnju s porečkim multimedijalnim umjetnikom Davidom Belasom koji je bio od neprocjenjive pomoći kako u organizacijskom smislu tako i u prenošenju svojih znanja i iskustva na području izvedbenih umjetnosti i proširenju vidika u kulturi, postavljajući tako temelje današnjem radu udruge. Više...Produkcija kulturno-umjetničkog proizvoda, natjecanja, nastupi
Produkcije
Cilj nam je osmisliti i izvesti dvije produkcije godišnje od kojih je jedna ”Završna prezentacija rada”, a druga najčešće tematska produkcija. Više...
Tradicionalno na kraju svake školske godine izvodimo revijalni program u kojem učestvuju sve naše skupine. Izvode se koreografije koje su kroz tekuću godinu osmislile naše koreografkinje s kojima su djeca nastupala na raznim natjecanjima i manifestacijama. Publici prezentiramo rezultate te nova stečena znanja na seminarima. To je prilika da djeca pokažu svoja umijeća i rezultate rada roditeljima, bakama, djedovima i prijateljima koji nisu imali prilike pratiti ih na nastupima. Prezentacija rada se održava u kazališnoj dvorani Pučkog Otvorenog učilišta Poreč.


Natjecanja
Osim predstava, djecu jako vesele putovanja i sudjelovanja na natjecanjima i plesnim revijama. Kroz natjecanja imaju priliku pokazati svoje vještine i usporediti se sa ostalim sudionicima, stječu nova iskustva te sklapaju nova poznanstva i prijateljstva.
Od 2008 – 2014 g. sudjelovali smo na slijedećim natjecanjima: Susret plesnih skupina pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH,Treps Festival plesa, Troffeo internazionale di danza Friuli Venezia Giulia- Lignano Sabbiadoro, Esdu European Dance Union, Plesni susreti Istre, Plesomanija. Naši plesači popeli su se 49 puta na postolje po svoje pehare za osvojeno prvo, drugo ili treće mjesto. Osvojili su isto toliko medalja i brojne diplome.

Od posebnih priznanja izdvojili bi:

18. Plesni susret Istre 2014
Posebna nagrada za najperspektivnijeg mladog plesača
Stjepan Kelenić iz plesne skupine Step Up.

3. Plesomanija 2013
Posebna nagrada za najinventivniju koreografiju cjelokupnog natjecanja.
Koreograf - Aleksandra Hodak
Koreografija - „Dvorske lude“
Izvođači - plesna skupina Storm

17. Plesni susret Istre 2013
Posebna nagrada za najmotiviraniju koreografiju cjelokupnog natjecanja.
Koreograf – Josipa Tadijanović
Koreografija - “You gotta get up and try"
Izvođači - plesna skupina Step up

15. Plesni susret Istre 2011
Posebna nagrada za najbolju koreografiju cjelokupnog natjecanja.
Koreograf - Elda Kosanović Radovik
Koreografija - “Mon histoire a raconter”
Izvođači - plesna skupina Honey

Esdu Croatia Open 2011
Dijamantna zvijezda za drugu najviše bodovanu koreografiju prvenstva.
Nominacija za jednu od pet najboljih koreografija prvenstva.
Koreograf - Elda Kosanović Radovik
Koreografija - “Mon histoire a raconter”
Izvođači - plesna skupina Honey Više...


Nastupi
Osim na natjecanjima, polaznici redovno sudjeluju u školskim i sportskim programima te manifestacijama Grada Poreča i njemu pripadajućih institucija. Većinom sudjeluju prezentirajući svoja umijeća plesa i pjevanja, a za neke programe Udruga održi prigodne radionice. Više...


Za uspjehe i napredak naše Udruge zaslužne su naše voditeljice koje se nesebično trude i prenose svoje znanje našim članovima.
Josipa Tadijanović Kalac
rođena je 26.08.1989. g. u Puli. Voditeljica je plesnih skupina od osnutka Studija za izvedbene umjetnosti, 2008.godina,kada je vodila sve plesne skupine s kojima je Udruga započela rad. Iza sebe je već imala pet godina iskustva u pedagoškom radu. Svoje prve plesne korake napravila je sa 7 godina, a njena prva ljubav je bila ritmička gimnastika u sklopu koje se upoznaje sa osnovama baleta i plesa. Kao voditelj, koreograf i plesač sudjeluje na raznim natjecanjima te su tijekom proteklih godina njezine plesne skupine osvajale mnoga odličja. Svoje iskustvo gradi već godinama. Pohađala je radionice Martine Kolege, Elde Kosanović Radovik, Aleksandre Mišić, Andree Gotovine, Vlaste Smoljanović koje je organizirala Udruga, Adriane Pevek, Melite Spahić Bezjak u organizaciji Ministarstva kulture, Ane Mrak na Međunarodnoj plesnoj radionici u Puli te seminar raznih plesnih tehnika u Tali, Zagreb.

Aleksandra Hodak
rođena je 15.01.1984. u Puli. Prve plesne korake započinje s lambadom u vrtiću a tijekom Osnovnog školovanja pohađa tečajeve standardnih i latinoameričkih plesova. Član je folklorne grupe i plesne skupine viših razreda. Tijekom srednjoškolskog obrazovanja, uz potporu ravnatelja i profesora osnovala je prvu plesnu skupinu tog uzrasta u gradu i uspješno koreografirala izvedbe koje su nagrađivane na natjecanjima. Nakon studija gdje se i dalje aktivno bavi plesom, tri godine vodi plesne skupine u Dnd Poreč. Našoj udruzi pridružila se 2011. god . gdje vodi skupine mlađeg uzrasta. Sudjelujući na raznim natjecanjima osvaja brojna odličja svojim inovativnim koreografijama. 2014. godine uz naše skupine vodi i dvije plesne skupine, vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta u Višnjanu. Pohađala je radionicu o pedagoškom radu s djecom, te plesne radionice Elde Kosanović Radovik, Adriane Pevek te Melite Spahić Bezjak u organizaciji Ministarstva kulture (aktivna od 2011.-2017 god.)

Stela Đujić
rođena je 22.06.1993. g. u Puli. Studentica je druge godine Predškolskog odgoja u Puli. Plesati počinje u trećem razredu osnovne škole u plesnoj skupini nižih razreda, a od osnutka Studjia za izvedbene umjetnosti, 2008.godina bila je članica plesne skupine Honey s kojom je na natjecanjima osvajala mnoge nagrade. Od 2011.godine pokazuje interes za rad s djecom i vođenje plesnih skupina pa povremeno pod mentorstvom Elde Kosanović Radovik sudjeluje u vođenju mlađih plesnih skupina. U školskoj 2014/2015 godini počinje ponovno voditi mlađe plesne skupine u Udruzi što je za nju dragocjeno iskustvo za daljnji rad s djecom. Pohađala je radionice Andree Gotovine, Martine Kolege, Elde Kosanović Radovik, Branka Banovića, Ive Čevizović, Taše Šantić. (aktivna od 2014.-2017.god.)

Elda Kosanović Radovik
je vodila plesne skupine Udruge MOT 08 od 2009- 2012 g. Trenutno je član predsjedništva, vanjska suradnica u vođenju plesnih radionica i kreiranju plesnih produkcija. U sklopu udruge koreografirala je predstave Kaleidoskop i Mon Histiore a raconter.
Svoje prve plesne korake započela je u Studiju Zaro Pula. Obrazovanje je stekla na plesnoj akademiji u Parizu. Nakon povratka sudjeluje kao profesionalni plesač u predstavama Prazna soba na suncu, Saloma, Imenovanje, Elektra. Učestvuje u projektima, DR. Inata, Sedam dana Stvaranja- Dekontekst, te festivalima PUF, Archeo.S festival, Fačuk, Corte della Mole.
Član je Istarskog narodnog kazališta.

Marijana Gulić
po zanimanju profesor glazbene kulture sa 15 godišnjim iskustvom rada u osnovnoj školi. Iza sebe ima pozamašan broj školskih i općinskih priredbi, smotri zborova, te raznih dječjih festivala. Djetinjstvo je provela u blizini HNK, te je odmalena očarana pozornicom, dramskim predstavama, operama i mjuziklima.
Svoje fakultetsko obrazovanje i dalje obogaćuje praćenjem redovitih stručnih seminara, čitanjem stručne literature, istraživanjem Orffovog instrumentarija, te proučavanjem poučavanja djece u školama. Zbog svoje znatiželje kako školstvo funkcionira u svijetu uključila se u rad nastavničkog europskog portala eTwinning, te je zahvaljujući projektu posjetila Istanbul i sudjelovala na seminaru ''Integracija aktivnosti na otvorenom“.
Aktivni član udruge postaje 2013. godine te kao koordinator programa usklađuje suradnju članova udruge do 2015. Zaslužna je za glazbeni dio naših produkcija, te na glazbenim radionicama u sklopu udruge uvježbava mlade izvođače da zapjevaju na sceni. U suradnji sa prof. Anom Pahović održala je radionice istarske pjesme i plesa u sklopu Dječjeg tjedna, a posebno podržava pjevanje pjesama prilagođenih uzrastu.

MATEJA PANČELAT
je rođena 26.07.1989. u Puli. Diplomirala je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu i stekla zvanje magistrice kineziologije u edukaciji i sportskom menadžmentu. Zaposlena je u Talijanskoj osnovnoj školi Bernardo Parentin kao profesorica TZK-a. Udruzi se pridružila 2013. godine, najprije kao volonter podučavajući djecu vježbama kondicije i plesne kinetike, a u 2015.g. i kao koordinatorica rada i programa. Od početka školske godine 2017. g. voditeljica je dviju najmlađih plesnih skupina u Udruzi ( 3-5 godina).Naš stručni suradnik je pedagog dr. sc. Ivona Orlić, prof.
Ivona Orlić rođena je 12. 09. 1971. godine u Puli. U Poreču je završila osnovnu školu, srednju školu u Puli, smjer predškolski odgoj. Na Pedagoškom fakultetu u Rijeci 1996. godine diplomirala je pedagogiju i organizaciju kulturnih djelatnosti. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1997. godine upisala je poslijediplomski znanstveni studij etnologije i kulturne antropologije. Magistarski rad obranila je 2004. a doktorirala 2011. s čime je stekla akademski stupanj doktora znanosti iz znanstvenog područja humanističkih znanosti, znanstveno polje etnologija i antropologija.

Nakon diplome radila je u talijanskim i hrvatskih osnovnim školama (u Višnjanu, Kašteliru, Vižinadi, Novigradu) kao pedagog i knjižničar, te u talijanskom vrtiću u Novigradu. Od 1999. godine zaposlena je u Pučkom otvorenom učilištu Poreč (referenta za obrazovanje i kulturnu animaciju), a od 2006. godine radi kao etnolog u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu. Kao vanjski suradnik od 2005. godine na Visokoj poslovnoj školi u Višnjanu predaje kolegij Hrvatska kulturna i povijesna baština, dok u Osnovnoj glazbenoj i plesnoj školi Slavka Zlatića u Poreču honorarno radio kao pedagog od 2003. do danas.

Objavila je jednu slikovnicu i jednu knjigu za djecu.

Članica je: Hrvatskog etnološkog društva, Društva naša djeca – Poreč, Ljetne škole znanosti pri Znanstveno-edukacijskom centru Višnjan, Smotre narodne glazbe i plesa Istre, Jedriličarskog kluba Horizont Poreč, Udruge MOT 08 Studija za izvedbene umjetnosti.

U Udruzi Mot 08 član je predsjedništva i zadužena praćenje i evaluaciju rada voditeljica te pedagoški rad s djecom.


Rad Udruge koordinira predsjedništvo čiji se mandat bira svake dvije godine.
predsjednica
Silvia Szabo Jurišević (od 2018 god.)

tajnica
Karmen Herak - osnivač

Članovi predsjedništva:
Silvia Szabo Jurišević
Karmen Herak
Aleksandra Hodak
Olwyn Trifunac
Jelena Prpić
Tanja Jerković
Tanja Vežnaver
Damira Hurtić
Marijana Gulić
Timea Ritoša


Roditelji i ostali zainteresirani mogu postati članovi skupštine Mot-a 08 ispunjavanjem pristupnice: PRISTUPNICA

Nalazimo se na adresi Karla Huguesa 26/B, 52440 Poreč (iza Žatike).Copyright © Mot08 Poreč 2015 - 2022